Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Ομαδική θεραπεία

Προτείνεται σε πρόβλήματα που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και προβλήματα καθημερινότητας ή και πιο σοβαρές συναισθηματικές ή άλλες δυσκολίες όπου τα μέλη της ομάδας μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες, γίνεται ξεκαθάρισμα και αποδόμηση κυρίαρχων κοινωνικών και οικογειασκών πεποιθήσεων και έτσι η πλούσια σε συναισθήματα και διάδραση διεργασία της ομάδας προχωράει.

Η εξωτερίκευση των προβλημάτων από τον «εσωτερικό κόσμο» των ανθρώπων ή της οικογένειας ως σύνολο, επιτρέπει θεραπευτές και θεραπευόμενους να δουλέψουν συνεργατικά προκειμένου να μετατρέψουν τα προβλήματα (και όχι τον ίδιο τον θεραπευόμενο/η ή την οικογένεια) σε αντικείμενο διερεύνησης & επιρροής από τους ανθρώπους. Οι θεραπευόμενοι προσκαλούνται να πάρουν θέση ως προς το είδος της σχέσης που επιθυμούν να αναπτύξουν με το πρόβλημα.

Η διάρκεια κάθε ομαδικής συνεδρίας είναι 2 ώρες και τα μέλη της ομάδας συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα, τη συμφωνημένη μέρα κι ώρα.

  • Σε μια θεραπευτική ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες κάθε ηλικίας, γυναίκες & άνδρες, που βίωσαν στο παρελθόν, ή βιώνουν σ’αυτή τη φάση της ζωής τους δυσκολίες στο γάμο, σχέση, εργασία, παιδιά που θέλουν να επεξεργαστούν, ή μπορεί απλά να επιδιώκουν την προσωπική τους αυτο-βελτίωση, αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

  • Συνήθως βοηθάει πολύ χωρίς να είναι απαραίτητη προυπόθεση εάν παρακολούθησαν στο παρελθόν, ή συμμετέχουν τώρα σε ατομική ψυχοθεραπεία.

Το υποστηρικτικό περιβάλλον της ομάδας θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τα προβλήματα και παράλληλα να συνδέσεις την ζωή σου με τις ζωές άλλων ανθρώπων σεβόμενος  τη διαφορετικότητά σου και την ανεξαρτησία σου. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, στη μεταξύ τους σύνδεση με θετικό τρόπο, σεβασμό και αποδοχή

Ο συντονιστής έχει την ευθύνη της διαδικασίας (όχι την ευθύνη για τον εστιασμό της συζήτησης), ώστε η εμπειρία από τη διαδικασία να είναι μεστή νοήματος. Ο αριθμός των μελών συνήθως δεν ξεπερνά τα δέκα.

Επίσης πέρα από τη θεραπευτική ομάδα υπάρχει και η ομάδα αυτογνωσίας που μπορεί να έχει  συγκεκριμένο αριθμό συναντήσεων και να πραγματεύεται κάποιο συγκεκριμένο θέμα όπως π.χ αντιμετώπιση κρίσεων πανικού ή άγχους ή προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας.