Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Τι να κάνω όταν έρχεται ο Πανικός

Ο πανικός οφείλει το όνομα του στον αρχαίο θεό τον Πάνα, ο οποίος σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους και τα ζώα εξ αιτίας της απροσδόκητης εμφάνισης του.
Οι λεγόμενες κρίσεις πανικού εκδηλώνονται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, και φτάνουν σε μια κορύφωση μέσα σε 10 λεπτά περίπου. Η διάρκεια των κρίσεων πανικού μπορεί να είναι από μισή μέχρι και μια ώρα ή και πολύ περισσότερο. Συνήθως, το άτομο δεν γνωρίζει ότι η κρίση πανικού είναι μια σωματική εκδήλωση υπερβολικού άγχους, ούτε και γιατί συμβαίνει αφού δεν υπάρχει κάποια πραγματική απειλή.

 

 

 

 

 

 

Από συζητήσεις με πελάτες μου που υποφέρουν όταν ο Πανικός έρχεται, νιώθουν πολύ άσχημα τους επηρεάζει στην καθημερινότητα, πολλές φορές τους φέρνει και Φοβίες με αποτέλεσμα η ζωή τους να γίνεται δύσκολη και να απομονώνονται από τους άλλους μόνο στη σκέψη ότι ο Πανικός θα εμφανιστεί ξαφνικά. Παρόλα αυτά μέσα από τις ιστορίες τους αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν φορές που καταφέρνουν και ελέγχουν τις αρνητικές συνέπειες από την έλευση του Πανικού. Μια δεξιότητα που αναπτύσσουν και που τους βοηθάει είναι η Αποδοχή αυτού που συμβαίνει εκείνη την ώρα και η Αποδοχή ότι είναι κάτι παροδικό.
Συνήθως οι άνθρωποι όταν έρχεται ο Πανικός αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να τον πολεμήσουν ή να τον διώξουν πάντα βέβαια με ανεπιτυχή αποτελέσματα. Όταν γίνεται αυτή η προσπάθεια εξόντωσης ή απομάκρυνσης του Πανικού το μόνο που γίνεται είναι, ο ίδιος να ισχυροποιηθεί και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και πιο έντονα συμπτώματα. Μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και αυτό τον κάνει τρομαχτικό και αγχώνει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους. Ιδέες ότι «θα ρεζιλευτώ, θα ντροπιαστώ» ή ακόμα και «θα τρελαθώ» έρχονται και αυτό θρέφει ακόμα περισσότερο τον Πανικό και του δίνει μεγαλύτερη ισχύ και μέγεθος.

Έτσι στη μέση μιας κρίσης Πανικού η Αποδοχή ότι θα περάσει και η προσήλωση στην αναπνοή βοηθάει εξαιρετικά στην σταδιακή απομάκρυνση της. Οι κρίσεις Πανικού δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία αλλά σίγουρα βάζουν πολλές τρικλοποδιές στις ζωές των ανθρώπων όταν έρχονται είτε  όταν αυτοί οδηγούν ή δουλεύουν σε επαγγέλματα που ενέχουν κίνδυνο. Η αποδοχή ότι θα περάσει κάνει τον πανικό λιγότερο ισχυρό και ενδυναμώνει τον άνθρωπο αφού εκείνη τη στιγμή τον αποδυναμώνει ο ίδιος τον Πανικό μη δίνοντας σημασία στο τι μπορεί να πάθει ή ότι  κάτι καταστροφικό θα του συμβεί. Παρόλα αυτά οι προκλήσεις του Πανικού είναι πολύ μεγάλες και δεν αποδεσμεύουν τον άνθρωπο εύκολα. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να φύγει εντελώς από την ζωή του.
Η σταδιακή παρόλα αυτά η μείωση των κρίσεων ανακουφίζει τον άνθρωπο και τον κάνει πιο αισιόδοξο ότι κάποια στιγμή θα φύγει. Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιμένουν χρειάζεται ενδεχομένως μεγαλύτερη προσπάθεια και ενεργοποίηση και άλλων τρόπων αντιμετώπισης τους με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ο Πανικός κάτι θέλει να μας πει οπότε καλό είναι να ακούσουμε τα μηνύματα του. Ίσως θέλει  να μας πει ότι είναι καιρός να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας και να σταματήσουμε να ακούμε το Άγχος ή ότι είναι ώρα να ακούμε περισσότερο τον εαυτό μας και όχι να ικανοποιούμε τι θέλουν οι άλλοι ή ότι ακόμα να απαλλαγούμε από άτομα ή καταστάσεις που μας πνίγουν. Στον κάθε άνθρωπο τα μηνύματα είναι διαφορετικά και αξίζει να αποκωδικοποιηθούν και να δουλευτούν θεραπευτικά για να έρθει ο ίδιος σε επαφή μα τις αξίες του, τα όνειρά του, τις προσδοκίες και τη δέσμευση που έχει απέναντι στην ζωή του.