Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Άρθρα


Πόνος στο σεξ: Τι φταίει;

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβαίνει για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους που να αφορούν είτε καθαρά οργανικούς ή ανατομικούς λόγους μέχρι και ψυχολογικούς-συναισθηματικούς ή και τα δυο. Είναι συχνό φαινόμενο, γυναίκες να βιώνουν πόνο στη σεξουαλική επαφή κάποια στιγμή στην ζωή τους.
Ο πόνος αυτός μπορεί να ξεκινήσει πριν την επαφή, κατά τη διάρκειά της ή ακόμα και μετά το πέρας της σεξουαλικής συνεύρεσης.

 

Συμπτώματα
Όταν κάποια γυναίκα έχει επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να νιώσει:

  • πόνο μόνο κατά την αρχή της διείσδυσης
  • πόνο με οποιαδήποτε απόπειρα εισχώρησης είτε ακόμα βάζοντας ταμπόν
  • Ξαφνικό πόνο ενώ πριν προηγήθηκε επαφή χωρίς ενόχληση
  • οξύ διαπεραστικό πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής
  • αίσθημα καύσου η βαθύ πόνο
  • επίμονο πόνο που κρατάει ώρες μετά την επαφή.

Ο πόνος αυτός μπορεί να πλήξει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, να την ¨κάνει” να νιώθει προβληματική, ελλειμματική ως προς τον σύντροφο και να την απομακρύνει από τη σεξουαλική επαφή, τη χαρά του σεξ αλλά και να δημιουργήσει ένα κενό, ίσως ακόμα και ρήξη, στη σχέση.

Περισσότερα...
 
Υπερανάλυση: Ο καλύτερος φίλος του άγχους

To άγχος μας κάνει ανήσυχους, σωματικά και πνευματικά, ωθεί το μυαλό να τρέχει στο παρελθόν, στο μέλλον, στο πριν ή στο μετά. Η Υπερανάλυση, φίλος του άγχους, αποτελεί μια συχνή κατάσταση σε άντρες και γυναίκες που τους ταλαιπωρεί και δημιουργεί ασταμάτητες σκέψεις, σωματικά συμπτώματα, ακόμα και πανικό. Κάποιοι από τους τρόπους που έχει η Υπερανάλυση να μας επηρεάζει είναι οι εξής:

  • Υπερβολική σκέψη στο τι θα έπρεπε να είχε πει κάποιος ή στο τι είπε ή στο τι δεν είπε σε μια κοινωνική συνθήκη
  • Συνεχής ανησυχία, «μέτρηση» και σύγκριση στο τι είναι το μέσο φυσιολογικό και πόσο παρεκκλίνει ή ταιριάζει με αυτό. Η κλίμακα διευρύνεται σε πολλά επίπεδα: προσωπικό, επαγγελματικό, ακόμα και θέματα σεξουαλικότητας
  • Σενάρια εξαπάτησης ή «προδοσίας» κυκλοφορούν χωρίς φιλτράρισμα ή υπάρχει καταστροφολογία για το τι μπορεί να συμβεί
  • Υπερανάλυση κάποιας δύσκολης συναισθηματικής συνθήκης και κατάστασης με αποτέλεσμα το «πάγωμα» και μπλοκάρισμα του συναισθήματος, κάτω βέβαια από το πέπλο της εκλογίκευσης
  • Μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων που λίγο έχουν να κάνουν με πραγματικά γεγονότα.
Περισσότερα...
 
«Συναισθηματικές δεξιότητες σε μια σχέση»

Συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άντρες δεν τις καταλαβαίνουν ή ότι δεν τις ακούνε όταν τους μιλάνε. Αν και οι γυναίκες είναι αρκετά εκπαιδευμένες και απενοχοποιημένες στην έκφραση των συναισθημάτων τους σε αντίθεση με τους άντρες, συχνά μπαίνουν διάφορα εμπόδια στην επικοινωνία και χάνουν τη θέση τους ή χάνουν το παιχνίδι της έκφρασης και επομένως και της συνεννόησης.
Παρακάτω θα σας αφηγηθώ κάποιες δεξιότητες που βοηθούν τις γυναίκες στην επικοινωνία τους με τους άντρες που έχω αποκομίσει από την επαγγελματική  μου  εμπειρία ως ψυχοθεραπεύτρια.

 

 

http://www.iatronet.gr/photos/articles/couple_sofa_660.jpg

Περισσότερα...
 
Τι να κάνω όταν έρχεται ο Πανικός

Ο πανικός οφείλει το όνομα του στον αρχαίο θεό τον Πάνα, ο οποίος σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους και τα ζώα εξ αιτίας της απροσδόκητης εμφάνισης του.
Οι λεγόμενες κρίσεις πανικού εκδηλώνονται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, και φτάνουν σε μια κορύφωση μέσα σε 10 λεπτά περίπου. Η διάρκεια των κρίσεων πανικού μπορεί να είναι από μισή μέχρι και μια ώρα ή και πολύ περισσότερο. Συνήθως, το άτομο δεν γνωρίζει ότι η κρίση πανικού είναι μια σωματική εκδήλωση υπερβολικού άγχους, ούτε και γιατί συμβαίνει αφού δεν υπάρχει κάποια πραγματική απειλή.

 

 

 

 

 

Περισσότερα...
 
Ποιος έχει τον έλεγχο στη σχέση σας;

 

Συχνά σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή παρέες γίνεται νύξη ανάμεσα σε ζευγάρια για το ποιος είναι το “αφεντικό” στη σχέση χάριν αστεϊσμού ή χιούμορ. Πολλές φορές όμως, όντως μπορεί εύκολα να διαφανεί ποιος έχει τον έλεγχο στη σχέση, αν και συχνά θεωρείται δεδομένο και προδιαγεγραμένο ο ένας από τους δυο να έχει ένα μικρό ή έως και μεγάλο προβάδισμα.


Όλοι μιλάμε για ισότητα ή ισοτιμία θεωρητικά, αλλά είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα των ρόλων και της δυναμικής της σχέσης που ορίζει την ανισότητα και την ανάγκη κάποιος από τους δυο να ελέγχει τα πράγματα ή τη σχέση περισσότερο. Συχνό φαινόμενο είναι ο ένας να έχει παιδική "ανώριμη" συμπεριφορά και ο άλλος να έχει θέση ενηλίκου-γονιού στη σχέση, ή ο ένας να είναι πιο υποτακτικός και ο άλλος κυριαρχικός ή ακόμα ο ένας να έχει τη θέση του "αδύναμου- αρρώστου" και ο άλλος τη θέση του φροντιστή, ή στις μέρες μας ο ένας να εργάζεται και ο άλλος όχι.


Ποιος έχει τον έλεγχο στη σχέση σας;



Και ποιος μας αναγκάζει να μπαίνουμε σε τέτοιους ρόλους; Ο σύντροφος μας το ζητάει συνειδητά ή εμείς μπαίνουμε και ενδεχομένως αναζητούμε τους συντρόφους που θα μας βοηθήσουν να αναπαράγουμε το πρότυπο σχέσεων που έχουμε μάθει;

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 9