Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης και ερεθισμού που ο ίδιος περιγράφει ως ικανοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, ο άντρας νιώθει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ότι επιθυμεί να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης, κυρίως ότι προσπαθεί πολύ για αυτό, αλλά ότι δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει. Παράλληλα, δεν κατανοεί ‘πώς’ μπορεί να του συμβαίνει αυτό, νιώθει ότι δεν ελέγχει τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, το σώμα του, και ‘αποσύρεται’ από τη σεξουαλική πράξη απογοητευμένος, ματαιωμένος και μη ικανοποιημένος. Η σύντροφός του επίσης νιώθει ματαιωμένη και απογοητευμένη, παράλληλα δε, μπορεί να ερμηνεύει το πρόβλημα ως δική της αδυναμία και ανεπάρκεια να τον διεγείρει ικανοποιητικά έτσι ώστε να φτάσει στην εκσπερμάτιση.

Αίτια

Οργανικά αίτια

  • φάρμακα αντικαταθλιπτικά,
  • αγχολυτικά και κατασταλτικά του ΚΝΣ,
  • νευροληπτικά και αντιϋπερτασικά,
  • ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • οι βλάβες του νωτιαίου μυελού,
  • παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων, δεν έχει την ικανότητα της τελικής εκφόρτισης του σπέρματος από το στόμιο της ουρήθρας η της πλήρους αδυναμίας ενεργοποίησης όλου του βιολογικού μηχανισμού της εκσπερμάτισης.
  • αλκοόλ,
  • ψυχοτρόπων ουσιών κλπ.

Ψυχολογικά αίτια

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά συνήθως μια υπέρμετρη τάση ελέγχου από τη μεριά του άντρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Συχνά φόβος της δέσμευσης ή η αμφιθυμία σχετικά με την επιθυμία δέσμευσης είναι πράγματι έντονη σε πολλές σχετικές περιπτώσεις. Συχνός είναι επίσης και ο φόβος μιας επερχόμενης εγκυμοσύνης και των συνεπειών που αυτή μπορεί να επιφέρει σε μια σχέση. Πολλές φορές συναισθήματα που δεν εκφράζονται προς τη σύντροφο όπως θυμός, ή φόβος ότι τον ελέγχει μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να εκδηλωθεί ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.

θεραπεία

Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η συγκεκριμένη δυσλειτουργία δεν αναγνωρίζεται άμεσα ή δεν ορίζεται επακριβώς ως πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει είτε όταν η σύντροφος αρχίζει να αναρωτιέται τι συμβαίνει και δημιουργούνται συγκρούσεις στο ζευγάρι για αυτό, είτε όταν το ζευγάρι θέλει να τεκνοποιήσει και δεν μπορεί να γίνει η εκσπερμάτιση. Όταν λοιπόν γίνει το πρωτο βήμα και αναγνωριστεί από τον άντρα ότι αποτελεί πρόβλημα και αναζητήσει βοήθεια τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί η λύση!

Ο άντρας με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος ουσιαστικά «κρατά» τη σεξουαλική του ευχαρίστηση. Στόχος είναι λοιπόν να μάθει να διεκδικεί και να απολαμβάνει περισσότερο τη σεξουαλική πράξη χωρίς να "διεκδικεί απαραίτητα τον έλεγχο μέσα στη σεξουαλική επαφή".