Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Στυτική δυσλειτουργία

Ο άνδρας, που σήμερα είναι πιο μορφωμένος, πιο ενημερωμένος, πιο δραστήριος από παλιότερα, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες και προσδοκίες για τον εαυτό του, ωριμάζοντας κοινωνικά θεωρεί την σεξουαλικότητά του μέρος της δύναμής του και της προσωπικής του ταυτότητας. Συχνά σύμφωνα με τα κοινωνικά δεδομένα και τα κοινωνικά πρότυπα ταυτίζει τη σεξουαλικότητά του με τι αυτά επιτάσσουν, "ακούει" τις εκάστοτε κυρίρχες κοινωνικές πεποιθήσεις και πείθεται ότι έτσι πρέπει να λςιτουργεί και ο ίδιος και συνακόλουθα πιστεύει και ότι η γυναίκα που θα κάνει έρωτα μαζί του προσδοκά το “τέλειο “σεξ από αυτόν.

Αίτια Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά, οργανικά ή μεικτά αίτια (συνυπάρχουν ψυχολογικοί και οργανικοί παράγοντες).

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ:

  • το άγχος της καθημερινότητας,
  • το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης,
  • κόπωση σωματική, ψυχολογική
  • ο φόρτος εργασίας,
  • η συναισθηματική κλειστότητα,
  • τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος,
  • συχνός "καταναγκαστικός" αυνανισμός,
  • στενός έως και ασφυκτικός τρόπος σχετίζεσθαι με κοντινά συγγενικά πρόσωπα(μητέρα-πατέρας-σύζυγος),
  • συναισθηματικές συγκρούσεις
  • προβλήματα στη σχέση
  • λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ
  • φόβος κοντινότητας-οικειότητας,
  • υπογονιμότητα, άγχος γονιμότητας
  • καταναγκαστικό σεξ

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ:

  • Αγγειακά(Διαβήτης Υπέρταση,Υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη ή/και τριγλυκερίδια),Καρδιαγγειακή νόσος
  • Νευρογενή(Σκλήρυνση κατά πλάκα,Παθήσεις νωτιαίου μυελού, Εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ)
  • Ορμονικά (Υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη),Παθήσεις θυροειδους, Υπερπρολακτιναιμία)
  • ανατομικα
  • Οφειλόμενα σε ουσίες(καπνός, αλκοόλ, χασίς, ηρωίνη κτλ).

ΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΥΣΗΣ:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Μείωση αλκοόλ
  • Σωστή δίαιτα
  • Γυμναστική
  • Μείωση του άγχους είτε προέρχεται από την καθημερινότητα, την εργασία, τη σχεση, το γάμο, τις ευθύνες, είτε από την ίδια τη στυτική δυσλειτουργία (όταν καποιος άντρας έχει στυτική δυσλειτουργία νιώθει άγχος κατα τη διάρκεια του σεξ πράγμα που επηρεάζει νευροβιολογικά, οργανικά τη στύση αφου εκκρινονται ορμόνες που την εμποδίζουν, και έχει πάλι μια αποτυχημένη στύση, αυτό του αυξάνει το άγχος τη επόμενης φοράς ανεβαίνουν τα επιπεδα αδρεναλινης, χανει πάλι τη στύση και μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο)!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εκφράζεται είτε ως δυσκολία απόκτησης στύσης (που οφείλεται σε συναισθηματικό πάγωμα ή μούδιασμα ή η επαφη με τη γυναικα μπορεί να διακινεί τέτοιο φόβο που  δεν επιτρέπει  να υπάρχει στύση μαζί της πέρα από τις αυτόματες ) είτε ως δυσκολία διατήρησης (ναι μεν αποκτούν στύση συχνά την χάνουν όμως πριν η κατά τη διάρκεια ή και μετά τη διείσδυση). Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να υπάρχει από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής (για αυτό και είναι σημαντική η άμεση επίσκεψη σε ειδικό ειδικά στην εφηβεία όπου διαμορφώνεται τελικά και η σεξουαλικότητα), είτε να εμφανιστεί ξαφνικά κατά την ενήλικη ζωή και να επιμένει να συμβαίνει ξανά και ξανά με τις ανάλογες συνέπειες στη σχέση, στο γάμο και στη σεξουαλική ζωή του άντρα.

Ο άνδρας που δεν έχει μόνιμη σχέση μπροστά στη δυσκολία απόκτησης ή διατήρησης της στύσης του μπορεί να πάψει την προσπάθεια διεκδίκησης ενός σεξουαλικού συντρόφου. Μπορεί να υπάρξει αναστολή της σεξουαλικής του λειτουργίας και παραίτηση από αυτή, γιατί και μόνο η σκέψη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας μπροστά στη γυναίκα που μόλις γνώρισε και την οποία επιθυμεί να ικανοποιήσει, θα φέρει την αίσθηση της ματαίωσης και της απογοήτευσης. Συχνά μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο. Σκέφεται τη δυσκολία του οπότε την επόμενη φορά που προσπαθεί να έχει επαφη το άγχος αν θα του ξανασυμβεί έρχεται. ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ το άγχος αυτο ενεργοποιεί βιολογικους μηχανισμούς που δυσκολεύουν την διατήρηση της στυσης έτσι επαναλαμβανεται μια προσπάθεια που δεν έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί κι έτσι η απογοήτευση και ο φόβος ξαναεμφανίζονται.  Το άγχος έχει πάρει τα ηνία στο σεξ!!

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στο γάμο είναι αρκετά συχνή. Είτε προυπάρχει αλλα η γυναίκα δείχνει κάποια ανοχή αρχικά είτε η σεξουαλική ζωή ειναι φυσιολογική και ξαφνικά αρχίζει να πέφτει λόγω της στυτικής δυσκολίας. Η σύντροφος ή η σύζυγος σταδιακά νιώθει ότι δεν ειναι επιθυμητή, απογοητεύεται από τις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες και όταν ο σύζυγος αρνείται το πρόβλημα και να παρει βοήθεια απο ειδικό τότε τα πράγματα στη σχέση μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα.

Προβλήματα στη σχέση, ενδεχόμενες αλλαγές στην ισορροπία στη σχέση ή στην οικογένεια, (προσπάθεια για τεκνοποίηση), προβλήματα στην εργασία, μια απώλεια μπορεί να ενργοποιήσουν μια στυτική δυσλειτουργία. Οι άντρες που εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα πολλές φορές είναι ευάλωτοι σε προτυπα αρρενωπότητας και σεξουαλικότητας που δεν επιτρέπουν ευελιξία στις αλλαγές, τους εγκλωβίζουν σε πολλά "πρέπει" και "μεζούρες" στο σεξ, δεν τους επιτρέπουν να  εκφράζουν εύκολα τα συναιθήματα τους και τις αδυναμίες τους -που όλοι έχουμε-, τους επιβάλλουν να φαίνονται δυνατοί και απροσπέλαστοι και να είναι πολύ προστατευτικοί με τις συντρόφους τους παίρνοντας όλα τα βάρη πάνω τους. Πολλές φορές η διαταραχή μπορεί να συνοδεύεται και από υποτονική επιθυμία ή και πρόωρη εκσπερμάτιση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προτείνεται ατομική θεραπεία και ειδικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει με τη σύντροφό του. Προτείνεται και θεραπεία ζευγαριού για να επιλυθούν οι συγκρούσεις, εφόσον υπάρχουν, και να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα που θα βοηθήσει στην καλή εξέλιξη της θεραπείας.

Πολλές φορές τα κυρίαρχα πρότυπα αρρενωπότητας, σεξουαλικότητας, μύθοι και κυρίαρχες πεποιθήσεις σε συνάρτηση με το μεγάλο έλλειμμα σεξουαλικής αγωγής μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα κενά και παρεξηγήσεις περί σεξουαλικότητας που βέβαια μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στο σεξουαλικό πρόβλημα.

Όσο πιο γρήγορα κάποιος επισκεφτεί ειδικό τόσο πιο σύντομη θα είναι και η θεραπεία του. Αν αποκλειστούν οργανικά αίτια όπως καρδιακά προβλήματα, χοληστερίνη, ζάχαρο, προστατίτιδες κτλ, τότε το πρόβλημα είναι καθαρά ψυχολογικό και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Πολλές φορές συνυπάρχει και οργανικότητα με ψυχολογικά αίτια αλλά και πάλι η θεραπεία του προβλήματος από ειδικό ψυχολόγο σε συνεργασία με τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός φέρνει καλύτερα στυτικά αποτελέσματα.

Είναι βέβαιο ότι ο άντρας μπροστά στην απόφαση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι διστακτικός ή μπορεί να αισθανθεί ότι δεν τα καταφέρνει να το αντιμετωπίσει μόνος του ή ότι είναι κάτι που θα “περάσει” κι έτσι το αναβάλλει. Πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει λύση και ότι όσο αφήνει την κατάσταση να διαιωνίζεται τόσο θα περιπλέκεται η σχέση του ή θα κλείνεται στον εαυτό του και την μοναξιά του, αν είναι μόνος...Η θεραπεία του προβλήματος σύντομα θα του επιτρέψει να έχει την σεξουαλική ζωή που ονειρεύεται και που είναι πιο κοντά στο δικό του όραμα και τις προτεραιότητες του στην ζωή του.

New layer