Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Η πρώτη φορά στο αγόρι


από την Άννα Πετράκη Ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Η εφηβεία ειναι η περίοδος όπου δραστικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές συντελούνται με ταχύ ρυθμό. Το αγόρι αρχίζει να βλέπει σημαντικές αλλαγές στο σώμα του, η φωνή του αρχίζει να γίνεται πιο βραχνή, τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν, βγάζει γένια, ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν, η σεξουαλικοτητα του αρχίζει και αναπτύσσεται και όλα αυτά τον βρίσκουν τις πιο πολλές φορές απροετοίμαστο ψυχολογικά για το πως να τις διαχειριστει.

 


Το αγόρι νιώθει τις περισσότερες φορές άβολα και αμήχανα για τις αλλαγές που του συμβαίνουν και προσπαθει μόνο του ή από εμπειρίες φίλων του να καταλάβει τι γίνεται με τη σεξουαλικότητά του και τη “μετάβασή” του απο αγόρι σε άντρα.
Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα “ταμπού” που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα όσο αφορά τα σεξουαλικά θέματα, τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική πράξη και αποτρέπουν τους γονεις να ”ανοιγουν” τέτοια θέματα, η περιήγηση στο διαδικτυο χωρίς γονεική παρακολούθηση και οριοθέτηση, τα μεσα μαζικής ενημέρωσης όπου παρουσιάζουν στρεβλά πρότυοπα αρρενωπότητας και ανδρικής σεξουαλικότητας μπορει να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του εφήβου που μόλις ξεκινά.
Ο ρόλος του πατέρα στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής του αγοριού μπορεί να είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της σεξουαλικότητας του αγοριού. Η συμπεριφορα πατέραδων  που συνίσταται στο να αδιαφορούν ή δείχνουν υπέρεμετρο ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα του αγοριού ή περνούν μηνύματα αχαλίνωτης σεξουαλικότητας και σεξ για το σεξ μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην σεξουαλικη ζωή των γιων τους.
Η πρώτη φορά για τα αγόρια δεν έχει ηλικία. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του αγοριού, την συναισθηματική αλλά και σωματική εξελιξη και ωριμότητά του και την επιυθυμία που μπορει να έχει να προχωρήσει ή όχι σε σεξουαλική πράξη. Η ενημέρωση για την προφύλαξη, τον αυνανισμό και τα σεξ.μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να γίνεται σε κάθε επρίπτωση βεβαίως από τον πατερα στο γιο. Καλό θα ήταν να υπάρχει και μια συζητηση εφόσον το επιθυμεί και ο έφηβος για το σεξ, τη σημασια του και το τι περιμένει ο έφηβος από την πρώτη φορά.
Η πρώτη φορά μπορέι να είναι καταλυτική για την εξέλιξη της σεξουαλικής ζωής του εφήβου και στη συνέχεια  βεβαίως όταν γίνει ενήλικας. Η πρώτη φορά είναι ένα είδους μύησης στον έρωτα, στην ενηλικη ζωή, στο σεξ, στο άφεμα στις αισθησεις και στον αισθησιασμό, στο μοίρασμα, στην απόλαυση, στην ικανοποίηση του ίδιου και της συντρόφου. Ο έφηβος που βρίσκεται στη μεταβατική κατάσταση στο να γίνει άντρας νιώθει ότι  τα καταφέρνει, ότι ειναι ικανός, επιβεβαιώνει τον ανδρισμό του, την ταυτότητα του φύλου του.
Η πρώτη φορά μπορεί να συμβεί με τη φίλη του όπου θα υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο και τρυφερότητα ή με καποια άλλη σεξουαλικη σύντροφο ανάλογα τι θα επιλέξει ο ίδιος.  Δεν παίζει ρόλο η εμπειρία της συντρόφου ή η ηλικία σημασια έχει να νιώθει έτοιμος να ολοκληρώσει σεξουαλικά χωρίς προσδοκίες από το περιβάλλον. Αυτό πρέπει να είναι σεβαστό καθώς και ο χρόνος που θα επιλέξει να κανει για πρωτη φορα έρωτα είναι δική του απόφαση όπου δεν χρειαζεται να υπάρχουν πιέσεις ή παρεμβάσεις από τους γονείς. Συχνά υπάρχει μια κοινωνική πίεση στους γονεις κατά πόσον τα αγόρια τους είναι “αρρενωπά” πράγμα που ενδεχομένως να μεταφέρεται και στους ίδους τους εφήβους και βέβαια στην σεξουαλικοτητά τους.
Πολλές φορές το άγχος, η αμηχανία, οι μύθοι γύρω από το σεξ, η έλλειψη ενημέρωσης, η βιασύνη, οι προσδοκίες του εφήβου και των γονιών του ακόμα και το μέρος όπου γίνεται η σεξουαλική επαφή μπορέι να προκαλέσουν μια μη επιτυχη προσπάθεια για σεξουαλικη πράξη. Ο πανικος και ο φόβος διαπερνούν τον έφηβο αλλά συχνά και τους γονεις του όπου όμως δεν βοηθούν στην προσπέλαση του προβλήματος. Είναι συχνό φαινόμενο η μη επιτυχημενη απόπειρα για σεξουαλική επαφή τις πρώτες φορές στη σεξουαλική ζωή του εφήβου.    Η εμπειρία, η εξοικέιωση με το σεξ και την σεξουαλική παρτενερ, η μεγαλύτερη πίστη στον ευατό του ότι θα τα καταφέρει βοηθούν στο να ξεπεραστει το πρόβλημα. Αν όμως συνεχίσει και παραμένει και δημιουργηθεί ενα ειδους φοβίας ή αποφυγής του σεξ τότε θα ήταν καλο να επισκεφτουν ειδικό σε θέματα σεξουαλικης υγειας για να προληφθεί μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος και θεραπεία της φοβίας.