Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Πάνω από όλα η πρόληψη...

Οι γυναίκες στην εποχή μας χρειάζεται να επιμένουν στις εξετάσεις πρόληψης γιατί τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται!
Οι γυναίκες τελευταία εμφανίζουν περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε σχέση με τους άνδρες.


Ωστόσο, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την έλλειψη δραστηριοτήτων και γενικότερα τον κακό τρόπο ζωής. Κι όμως, μπορούν να προληφθούν!

 

Οι πιο κοινοί καρκίνοι στις γυναίκες (εκτός από τον καρκίνο του δέρματος) είναι στο στήθος, στους πνεύμονες και στο κόλον. Αυτοί, άλλωστε, αποτελούν και τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Οι περισσότερες γυναίκες κατά την ηλικία των 20-30 σκέφτονται κυρίως την καριέρα τους και την αναζήτηση μιας σταθερής συντροφικής σχέσης. Έτσι, ο καρκίνος και η πρόληψή του δεν μπαίνει στη λίστα με τα πρώτα μέληματά τους. Κι όμως, είναι σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά το τεστ Παπ, το πιο γνωστό τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει το πρόβλημα και συνεπώς να προλάβει και να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά οι γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή ή έχουν περάσει την ηλικία των 18 να κάνουν κάθε χρόνο, προληπτικά, τεστ Παπ.

Η ηλικία από 30-40 παρουσιάζει δύο κύριους κινδύνους: ένα συνεχή για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έναν κίνδυνο για λέμφωμα, μια κοινή κακοήθη ασθένεια που συναντάται συνήθως στην ηλικία των 30-50 ετών. Το λέμφωμα παρουσιάζεται τυπικά με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω πόνο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν παράλληλα είναι η κόπωση, η απώλεια βάρους και ίσως κάποια δέκατα πυρετού. 
Ο καρκίνος του στήθους συνήθως εμφανίζεται σαν ένας σκληρός όγκος, χωρίς όμως πόνο, στο στήθος. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται μαστογραφία και ύστερα βιοψία. Οι μαστογραφίες συνιστώνται για όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, ενώ εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος θα πρέπει να αρχίζουν την εξέταση σε μικρότερη ηλικία. Κι αυτό αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά τα 50 έτη, αυτή η προληπτική εξέταση είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του στήθους.

Ψυχολογικές επιπτώσεις
Φόβος, κατάθλιψη, ενοχή, θυμός, απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθει μια γυναίκα η οποία πάσχει από καρκίνο. Γιατί μου συνέβη αυτό, πώς θα το χειριστώ, θα ζήσω; Το κοινωνικό σύστημα υποστήριξης που διαθέτει η κάθε γυναίκα, όπως και η οικογένεια, φαίνεται να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή στη νόσο. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και οι ευρύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, συνήθως δεν επηρεάζονται και σε μερικές περιπτώσεις βελτιώνονται. Έτσι, όταν η γυναίκα νιώθει ότι της παρέχεται υποστήριξη από το περιβάλλον της, βελτιώνεται η προσαρμογή της. Για ένα διάστημα αισθάνεται ευάλωτη, τρωτή, νιώθει ότι όλοι την εγκαταλείπουν, ενώ και όταν ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά από μια εγχείρηση, αφαίρεση στήθους ή υστερεκτομή, αναρωτιέται: είμαι ελκυστική; θα αρέσω στο σύντροφό μου; μήπως τον απωθώ;
Άννα Πετράκη
Ψυχολόγος

Η πρόληψη σώζει ζωές
- 1 έως 2 ώρες περπάτημα την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Με το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ένας καθολικός εμβολιασμός θα έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει τη νόσο σε ποσοστό πάνω από 90%. Το εμβόλιο ΗPV έχει χορηγηθεί σε περισσότερες από 40.000.000 περιπτώσεις και είναι τελείως αθώο.
- Λέμε «ναι» στην πρόληψη μέσω του τεστ Παπ και στην καλύτερη ενημέρωση για τη χρησιμότητά του.
- Φροντίζουμε για μία καλύτερη διατροφή με ισορροπημένα γεύματα, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.