Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Η σεξουαλική ζωή του άνδρα στην τρίτη ηλικία

Δεν παραιτούνται από το σεξ οι ηλικιωμένοι άνδρες στην Ελλάδα. Στις ηλικίες 60 έως 80 ετών, έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει σεξουαλικές επαφές παραπάνω από 15 με 20 φορές τον μήνα. Παρόλα αυτά η συχνότητα των επαφών δεν είναι αντίστοιχη της επιθυμίας καθώς ποσοστό 60% έχει σεξουαλικές επαφές μία με πέντε φορές τον μήνα.


Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.200 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών, τη χρονική περίοδο 2007 – 2008.

Η συγκεκριμένη ηλικία χαρακτηρίζεται από την παρουσία οργανικών νοσημάτων (χοληστερίνη, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, κτλ) τα οποία σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών και κυρίως με την διαταραχή στύσης.

Το αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από τη έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στην χώρα μας φαίνεται να είναι κινητοποιημένοι σε σχέση με τα σεξουαλικά προβλήματα , επιθυμούν να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και διεκδικούν την ενημέρωση τους γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής του υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας το ποσοστό κλήσεων ατόμων τρίτης ηλικίας είναι αρκετό υψηλό (18%), γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60-80 ετών αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στη σεξουαλική ζωή και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση ή ακόμη και βελτίωσή της.

Ο άνδρας μέχρι και τα βαθιά του γεράματα μπορεί να έχει καλή σεξουαλική ζωή. Ασφαλώς ο βιολογικός κύκλος στον άνδρα με την πάροδο των χρόνων εμφανίζει διαφοροποιήσεις, χωρίς όμως να αναστέλλεται η σεξουαλική του δραστηριότητα.

Το προφίλ

Το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) των καλούντων είναι απόφοιτοι λυκείου, ακολουθούν οι απόφοιτοι ΑΕΙ(24%), οι απόφοιτοι δημοτικού (22%), οι απόφοιτοι γυμνασίου (14%) και τέλος οι απόφοιτοι ΤΕΙ (8%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των καλούντων είναι έγγαμοι (84%), το 8% χήροι, το 5 % άγαμοι και το 3% συμβιώνουν. Το 6% είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το 10% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 39% συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, το 32% συνταξιούχοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 13% συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πόσο συχνά έχετε επιθυμία για σεξουαλική επαφή;

Όσον αφορά τη συχνότητα της ερωτικής επιθυμίας, το 13% των ανδρών έχει 1-5 φορές το μήνα, το 11% 6-10 φορές το μήνα, το 43% 10-20 φορές το μήνα και το 45% 20 φορές και πάνω.

Ποια είναι η συχνότητα των σεξουαλικών σας επαφών;

Όσον αφορά τη συχνότητα των ερωτικών επαφών, το 61 % έχει σεξουαλικές επαφές 1-5 φορές το μήνα, το 13 % έχει 6-10 φορές το μήνα, το 18 % έχει 10-20 φορές το μήνα ενώ το 8 % 20 φορές και άνω.

Το 67% των ανδρών αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία, το 9% πρόωρη εκσπερμάτιση, το 4% ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, το 4% νόσο του Peyronie, το 6% στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση και το 4% παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η στυτική δυσλειτουργία αναφέρεται στη δυσκολία απόκτησης ή διατήρηση στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Κατά την πρόωρη εκσπερμάτιση ο άνδρας δεν έχει βουλητικό έλεγχο της εκσπερμάτισης, μπορεί να εκσπερματίσει πριν ή μετά την είσοδο στον κόλπο και συχνά η σύντροφος δεν προλαβαίνει να έχει οργασμό.

Κατά την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ο άνδρας αντιμετωπίζει δυσκολία στο να φτάσει στο τέλος της σεξουαλικής διαδρομής και να εκσπερματίσει. Ο άνδρας μπορεί να έχει δυσκολία στην εκσπερμάτιση στα προκαταρκτικά, στη διείσδυση ακόμη και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.

Στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

Άνδρες με νόσο του Peyronie παρουσιάζουν στο πέος δυσμορφία (κάμψη) κατά τη στύση. Η νόσος αυτή μπορεί να συνοδεύεται από στυτική δυσλειτουργία.

Οργανικά προβλήματα των ατόμων ηλικίας 60 έως 80 που κάλεσαν για το σεξουαλικό τους πρόβλημα

Ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με σεξουαλικό πρόβλημα, με κυρίαρχο τη διαταραχή στύσης, αντιμετωπίζει κάποιο οργανικό νόσημα, το οποίο συχνά προκαλεί και το στυτικό πρόβλημα. Η οργανικής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται σε: αγγειακή, νευρογενή, ορμονική ,ανατομική, οφειλόμενη σε φάρμακα και ουσίες. Η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, χοληστερίνη, στεφανιαία νόσος, περιφερικού τύπου αγγειακές διαταραχές, η υπερτροφία προστάτη, οι θυρεοειδoπάθειες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τη στυτική λειτουργία. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς μελέτες ένας στους δύο άνδρες που πάσχει από διαβήτη θα εμφανίσει στυτικό πρόβλημα οφειλόμενο σε νευροπάθεια ή και αγγειοπάθεια περιφερικού τύπου.

Άτομα τρίτης ηλικίας και οι προσδοκίες τους για βοήθεια από ειδικό στο σεξουαλικό τους πρόβλημα

Όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας για τη θεραπεία του σεξουαλικού προβλήματος, το 14% πιστεύει ότι ο ειδικός μπορεί να τους βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, το 23% σκέφτεται να επισκεφτεί έναν ειδικό, εκ των οποίων το 17% τελικά το αποφασίζει και διεκδικεί λύση. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλά και φανερώνουν τη δυσκολία των ατόμων αυτής της ηλικίας να ζητήσουν βοήθεια για το σεξουαλικό τους πρόβλημα, καθώς ακόμη και σήμερα η σεξουαλική διεκδίκηση σε μεγαλύτερη ηλικία αποτελεί θέμα ταμπού. Ωστόσο, η ορθή ενημέρωση και η συνεργασία με τους ειδικούς μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων της ηλικίας αυτής.

Θα πηγαίνατε σε ειδικό για το σεξουαλικό πρόβλημα μόνος ή με τη σύντροφο;

Το 19% των ανδρών θα επισκεπτόταν μόνος του τον ειδικό , το 1% μαζί με τη σύντροφο και το 4% είτε μόνος είτε με τη σύντροφο.

 

Dr Θάνος Ε. Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ντούμου Βασιλική, ψυχολόγος

Χριστίνα Χουσιάδα, ψυχολόγος

Άννα Πετράκη-Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος