Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Θεραπεία ζευγαριού

Τα ζευγάρια κουβαλούν τη δική τους ιστορία όπως και το κάθε μέλος ξεχωριστά, που φέρει τις εγγραφές από τη δική του πατρική οικογένεια, τα δικά του τραυματικά βιώματα και τις προσδοκίες που έχει από το/τη σύντροφό του αλλά και τις προσδοκίες που μπορεί να έχει και ο ίδιος ο κοινωνικός περίγυρος. Στη θεραπεία ζευγαριού μαθαίνει ο ένας να ακούει την ιστορία του άλλου, βλέπει πιο ξεκάθαρα τις προθέσεις και τα όνειρα του άλλου για την ζωή και τη σχέση και καταθέτει τη δική του ιστορία και προθέσεις που έχει για να δουν τελικά αν μπορούν ή όχι να συνεργαστούν προς μια κοινή κατεύθυνση ζωής χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες.  Συχνά παρουσιάζονται προβλήματα επικοινωνίας, προβλήματα στη σχέση, σεξουαλικά προβλήματα, απιστία, κρίση στη σχέση ή ακόμα και κρίση ηλικίας που επηρεάζει τη σχέση ή το γάμο.

 


Η θεραπεία ζευγαριού έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχέσης, τη βελτίωση και τον επαναπροσδιορισμό της, την κατάρρευση των μύθων, την επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας, την αμοιβαία κατανόηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου σκοπεύοντας στη «συνεργασία» και τον αλληλοσεβασμό.

Το θεραπευτικό πλαίσιο παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον που βοηθά τα μέλη του ζευγαριού να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο με έναν νέο τρόπο που σέβεται την ιστορία τους, τις ανάγκες τους και τα όνειρα  τους στη ζωή.

Οι θεραπευτικές τεχνικές ενθαρρύνουν την ανακάλυψη των κοινών προθέσεων τους και παρέχουν ανακούφιση από τις επιδράσεις της απογοήτευσης, της αλληλοκατηγόριας, των συγκρούσεων και του θυμού.

Η Θεραπεία ζεύγους είναι συνήθως βραχείας διάρκειας διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 συνεδρίες.

Θεραπεία ζευγαριών με σεξουαλικό πρόβλημα

Η ερωτική επαφή, το σεξ απαιτεί πρώτα την μονάδα και την ατομικότητα το ανθρώπου, για να μπορέσει να γίνει η σύνδεση και να επιτευχθεί το κοινό το ταξΊδι της απόλαυσης. Αν ο ένας από τους δυο σκέφτεται πολύ τον άλλον από πριν ή στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, και τον τοποθετεί ως προτεραιότητα, χάνει το τι θέλει ο ίδιος, το πώς διεγείρεται, πώς έχει οργασμό, τι εναλλαγές χρειάζεται στην πράξη, και τότε η ερωτική πράξη παίρνει τη μορφή της υποχρέωσης, της διεκπεραίωσης και του καταναγκασμού. Το σεξουαλικό πρόβλημα στο ζευγάρι δε συνιστά απαραίτητα πρόβλημα στην επικοινωνία του ζευγαριού, ή μια καλή σεξουαλική ζωή δε σημαίνει ότι το ζευγάρι έχει καλή επικοινωνία. Πολλές φορές στα ζευγάρια που βλέπω με σεξουαλικό πρόβλημα, ο άντρας ή η γυναίκα όταν αυτοικανοποιούνται ως μονάδες παίρνουν ευχαρίστηση, το απολαμβάνουν, αποφασίζουν για τη διάρκεια της πράξης ,υπάρχει ερωτική επιθυμία, η στύση ή η διέγερση κρατάει, και έχουν οργασμό ή εκσπερμάτιση. Όλο αυτό το παιχνίδι της σεξουαλικότητας, της αναζήτησης καινούργιων σεξουαλικών ερεθισμάτων και της διέγερσης των αισθήσεων καταλύεται όταν ο σημαντικός άλλος είναι εκεί.

Στη θεραπεία ζευγαριού με σεξουαλικό πρόβλημα, επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα και στους τρόπους επίλυσης του, τι προσλαμβάνουσες έχουν τα άτομα για το σεξ, τι σημαίνει το σεξ και η ερωτική επικοινωνία στον καθένα, τι μπλοκαρίσματα, μύθοι, προσδοκίες, κοινωνικές κατασκευές  υφίστανται γύρω από τη σεξουαλικότητα, διερευνάται η επικοινωνία του ζευγαριού και πώς επηρεάζεται από το πρόβλημα, πώς επικοινωνούν όταν το πρόβλημα δεν είναι εκεί, και ανασύρονται τρόποι που ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον για να αντιμετωπίσουν μαζί τη δυσκολία συνεργατικά και όχι ο ένας απέναντι στον άλλον άνθρωπο. Δίνονται ασκήσεις είτε ατομικές είτε ως ζευγάρι κατά περίπτωση.

Οι συναντήσεις ποικίλλουν από μια φορά ανά δυο ή τρεις βδομάδες, κατόπιν διερεύνησης των αναγκών του ζευγαριού.